Skip to content
JKF-3762 (1)

Veel teams en organisaties zijn enthousiast gestart met Agile werken maar na een tijdje zijn toch een beetje teleurgesteld: het hoogste doel lijkt te zijn geworden de taken zo snel mogelijke in de kolom “Done” te krijgen, of de productowner is er bijna nooit, de daily stand up is een verplicht nummer etc. etc.

De oorzaak voor de teleurstellende resultaten ligt vaak niet bij de methodiek die wordt gebruikt. Het gaat mis omdat de methode te “mechanisch” wordt toegepast: we moeten elke dag bij het Kanbanboard staan en 3 vragen beantwoorden  omdat dat moet van SCRUM 😊.

Herken je deze situatie? Een  flinke stap achteruit is dan de beste manier vooruit. Neem wat afstand van de dagelijkse gang van zaken en denk eens na over de onderstaande 3 vragen.

Wat willen jullie bereiken door Agile te gaan werken?

Mooie vraag. En zeg nu niet dat je “wendbaar en flexiber” wilt worden. Maar wees wat kritischer, wat zou die flexibiliteit jullie moeten brengen? Wat zijn de omstandigheden waar jij je met je team of organisatie snel aan wilt of moet aanpassen? Of vallen de veranderingen in de omgeving juist wel mee en wil je vooral dat mensen meer plezier krijgen in hun werk omdat ze meer invloed hebben op het resultaat?

Er is geen algemeen goed antwoord op deze vraag. Maar als je weet wat je wilt bereiken dan is de kans groter dat dat ook lukt. De methode wordt dan een manier omdat doel te bereiken.

In welke omgeving werkt jullie team ?

Ook deze vraag is belangrijk. Bij de inrichting van de teams bijvoorbeeld. Is jullie organisatie nogal “verkokerd”? Is er bijvoorbeeld een team dat verkoopt, een ander team levert en een derde team dat service verleent op afgeleverde producten. Hoe ga je dan de(zelforganiserende) teams samenstellen en laten samenwerken? Of aan welke interne en externe regels en afspraken moeten de teams voldoen? En hoe verhoudt zich dat tot zelforganisatie?

Ook hier geen eenduidig antwoord. Wel geldt dat aansluiten op en gebruik maken van de omgeving een groot deel van het succes bepaalt.

Doen jullie alleen Agile of denken jullie ook zo?

Samenwerken en transparantie horen ook bij het Agile gedachtegoed. Niet alleen binnen het team maar ook daar buiten. Want het leidt tot meer begrip en meer tevreden klanten. Maar dat betekent dat de klant, of een ander team, in de keuken mag kijken. En dat je laat zien wat jullie doen. Ook als alles niet op rolletjes loopt.

Ook continue leren is belangrijk in de Agile mindset. Dat betekent dat je fouten mag maken, wees daar niet bang voor en leer daar ervan. Het lef om eens iets te proberen kan leiden tot mooie innovaties.

Bespreek eens in je team in hoeverre jullie al Agile denken en waar je nog iets te leren hebt.

Back To Top